Boszniától is kikapott a román válogatott

getty image

BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA – ROMÁNIA 2-1

Helyszín: Zenica, Bilino Polje Stadion, 15000 szurkoló. Vezette: Fernando Teixeira Vitienes. Segédbírók: Victoriano Diaz Casado, Jose Fernandez Miranda (Spanyolok)

Góllövők: Ibisecic (63. perc) és Dzeko (83. perc) illetve Marica (26. perc)

Románia: Pantilimon – Rîpă, Goian, Tamaș, Raţ – Torje (Cocis-70. perc), Alexa, Florescu (Ropotan-75. perc), Deac (Zicu-84. perc) – Mutu, Marica. Szövetségi kapitány: Răzvan Lucescu

Bosznia és Hercegovina: Hasagici – Mujdza, Mravac, Spahici, Lulici – Pjanici, Rahimici, Meduanjanin (Maletic-71. perc) – Misimovici (Ibricic-80. perc) – Ibisevici (Muslimovici-76. perc), Dzeko. Szövetségi kapitány: Safet Susic

Sárga lapok: Ibisevici és Rahimic

Mindenki jól tudta, hogy a továbbjutás esélye függ ettől a mérkőzéstől. A mérkőzés előtt a bosnyák sajtó egyértelműen a balkáni állam válogatott csapatának adott esélyt a győzelemre. A mérkőzés előtt továbbra is kritizálták a román szövetségi kapitányt Deac, Marica és Florescu válogatása miatt. Azzal vádolták az edzőt, hogy olyan játékosokat hív a válogatott csapathoz, melyek nem játszanak a klubcsapatuknál (Deac és Marica) vagy egyáltalán nincs csapatuk (Florescu-t tíz napja menesztette klubcsapata az orosz Alania Vladicavcaz). Deac és Marica esetében hiábavalóak voltak a kritikák mivel az említett két játékos jól játszott. Florescu játéka viszont enyhén csapnivaló volt.

A mérkőzés első labdája a románoké volt, de hamar elveszítették a labdát. A lelátókról keményen motivált bosnyákok lendületes támadásba indultak, győzni akartak, annak ellenére, hogy a kitiltás szélén állnak (a bosnyák labdarúgó szövetség nem akar alkalmazkodni az UEFA szabványaihoz és továbbá is három szövetségi elnöke van. Az európai intézmény azzal fenyegette a szövetséget, hogy március 30-tól kitiltja őket, ha nem alkalmazkodnak).

A mérkőzés 21. percében a házigazdák szupersztárja, Dzeko húsz méteres távolságról lendületes lövést fogott ki, de Pantilimon résen volt és nagy bravúrral védett.

Annak ellenére, hogy a házigazdák birtokolták többet a labdát (61% volt a labdabirtoklási arány a bosnyákok számára, az első félidő közepén) a mérkőzés 26. percben a románok belőtték a mérkőzés első gólját, miután Marica mellkasával átvette a labdát, majd a kapura lőtte.

A félidő végéig a balkáni állam játékosai támadtak többet, de a román kapus mindvégig résen volt.

A második félidőben a házigazdák támadása nagyobb lendületet vett, ehhez hozzájárult az a pokol is, amit az arénában jelen lévő 15000 szurkoló provokált.

Az 54. percben a román válogatott került támadásba, Torje a jobb oldalról kapura lőtt, a bosnyák kapus Mutu lába elé bokszolta a labdát, de ez nem tudott élni a lehetőséggel.

A lelátókon tovább fokozta a hangulatot, a házigazdák rasszista rigmusai, több alkalommal kiáltották azt, hogy „cigányok, cigányok”. A jelenlévő száz román szurkoló „Szerbia, Szerbia” kiáltással válaszolt a házigazdáknak. A feszült hangulat a bosnyák játékosokat motiválta. A 63. percben, Mismovic szabadrúgása után, Ibisevic lőtt a vendégek kapujába és kiegyenlítette az állást.

A csalódott vendégszurkolók, rendbontást okoztak és majdnem kitessékelték őket a stadionról.

Az egyenlítő gól után a románok körében megnőtt a fejetlenség, amit a házigazdák használtak ki. Edin Dzeko a 83. percben belőtte a bosnyákok győzelmi gólját és ezzel megpecsételte a mérkőzés sorsát.

A bosnyákok az első hazai győzelmüket aratták az Euro 2012 selejtezőjében, a románok pedig négy mérkőzést követően is nyeretlenek.

Az elveszített mérkőzés nagy részben kompromittálta a román válogatott Euro 2012-es részvételét.

A csoport másik mérkőzésében Albánia 1-0-s arányban győzte le Fehéroroszországot. A mérkőzés egyetlen gólját, az albán Hamdi Salihi lőtte.

A D csoport állása: 1. Franciaország 2 pont, 2. Fehéroroszország 8p, 3. Albánia 8p, 4. Bosznia-Hercegovina 7p, 5. Románia 2p, 6. Luxemburg 1p.

Riti József Attila

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: európai futball, román foci

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s